۱۳۸۷ مهر ۲۵, پنجشنبه

قیمت مسکن

از هنگام روی کار آمدن دولت نهم قیمت مسکن تقریبا سه برابر شده است اما در شش ماهه اخیر که بانک مرکزی اضافه برداشت بانکها را کنترل کرد و چک پولهای بانکهای تجاری را جمع آوری کرد قیمت مسکن تا حدودی کاهش پیدا کرده است.
دلایل زیادی وجود دارد که انتظار افزایش قیمتها را در کمتر از یک سال آینده را داشته باشیم.

با رفتن مظاهری گویا سیاستهای بانک مرکزی انبساطی تر شده است و با این بینش که تسهیلات اعطایی به صنعت و مسکن مهر موجب تورم نخواهد شد اجازه اضافه برداشت به بانکهای تجاری داده شد.به احتمال زیاد این پولها سر از بازار مسکن در خواهند آورد و دولت تنها میتواند محل تزریق نقدینگی به اقتصاد را مشخص کند نه مسیر جریان نقدینگی را.

جمع آوری چک پولهای بانکهای تجاری فقط یک بار قابل انجام است که انجام شد و جمع آوری سیزده هزار میلیارد تومان چک پول در شش ماه اخیر(که یک انقباض پولی است)تا حدودی در کاهش قیمت مسکن موثر بود.اما دیگر شاهد چنین انقباض پولی نخواهیم بود.

یک عامل کاهش نسبی قیمت مسکن کسانی بودند که در بازار به پول لازم مشهورند و اینها غالبا ساختمان سازانی هستند که به علت اینکه نتوانسته اند وام بگیرند شروع به پیش فروش واحد های خود کرده اند.با کاهش تعداد پول لازم ها نزول قیمتها متوقف میشود.

متقاضیان خرید مسکن از زمان کنترل نقدینگی بازار توسط بانک مرکزی و توقف رشد قیمت مسکن به بعد از بازار حذف نشده اند بلکه روز به روز تعدادشان بیشتر میشود و منتظر هستند ببینند قیمت مسکن تا کجا افت میکند .به محض دریافت سیگنال افزایش قیمت هجوم به بازار آغاز میشود.(تا این بار از آسانسور افزایش قیمت جا نمانند)

سهم بزرگی ازبازار سهام ایران متعلق به شرکتهای تولید کننده فولاد و مس و در کل مواد معدنی است و افزایش قیمت جهانی این کالاها باعث افزایش قیمت سهام این شرکتها شده بود که باعث رونق بازار سهام شده بود .با توجه به کاهش شدید قیمت فلزات و نفت روزهای سیاهی برای بازار سهام ایران قابل پیش بینی است(گرچه با متوقف شدن نماد ها و قوانینی چون حجم مبنا و کنترل درصد نوسان قیمت ،اجازه تسویه سریع بازار داده نمی شود که به همین علت شاهد صفهای فروش در بازار سهام هستیم). بازاری که تا حدودی در جذب تقدینگی رقیب بازار مسکن است.
و کاهش عرضه به علت کاهش افق سودآوری ساخت مسکن .
من فکر میکنم تمام عواملی که باعث کاهش نسبی قیمت مسکن بوده اند در حال از بین رفتن هستند و بسته به اینکه رشد نقدینگی چقدر باشد شاهد افزایش قیمتها در بخش مسکن خواهیم بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر